Kelowna

Kelowna, ca 30 mil öster om Vancouver, blev stad så sent som 1905 och hade då ett invånarantal på 600 personer. Idag bor här 110.000 invånare. Antalet fördubblas på sommaren.

En av anledningarna till att många dras till Kelowna är det behagliga klimatet med varma och torra somrar och milda vintrar. Medeltemperaturen under juli och augusti är 27 °C och under december och januari är medeltemperaturen -0,3 °C. Kelowna har över 2.000 timmar solsken om året och knappt 300 mm regn.

The Okanagan Valley

Området där Kelowna ligger heter Okanagan Valley. Kelowna är vackert belägen vid Okanagan Lake med alla sina fina sandstränder och runt omkring ligger bergen.   

Sjön i alla ära, men fruktodlingar är den stora grejen – jag har sett körsbärstråd så långt ögat når, aprikoser och persikor är dessvärre inte färdiga än, men syster säger att de är de godaste och största hon någonsin sett. Plommon,  äpplen, nektariner, druvor och päron odlas också. Industrin kring fruktodlingen inleddes i början av 1900-talet. Man har även självplockning och då är rekommendationen bra skor, vatten att dricka, hatt och hög solskyddsfaktor. Det är svettigt här!

Vin är de bra på också. Runt Kelowna och norrut hittar vi omkring 15 vingårdar. Söderut ligger 40-talet. Av internationella vinkännare har området varit känt sedan längre som en oupptäckt skatt, men så är det inte längre. Okanagan Valley har blivit en av Kanadas bästa vinregioner. Jag har surfat in på Systembolagets sajt och där finns bara whisky och två sorters öl med kanadensisk identitet. När jag kollar detta med syster så säger hon att man inte får exportera vin från Kanada till Sverige och att det har något med EU att göra. Det kan vara så att vingårdarna inte är tillräckligt stora och inte kan expoterar tillräcklig mängd till Sverige.

Golf är en annan stor grej. I British Columbia finns det 250 golfbanor. Runt Kelowna ligger 50 av dem och du når alla på mindre än en timma med bil. Flera av dem har också fått pris som t ex ”bästa nya golfbana” och Kelowna har utsetts till ”bästa golfstaden i Kanada”. Kika gärna in på Black Mountain Golf Club, The Harvest Golf Club, Kelowna Springs Golf Club och Sunset Ranch. Lite sugen blir man allt! Grönt kort behövs för övrigt inte här. När jag pratar om det så tittar de på mig som om jag vore från månen, men kommer ändå fram till att det låter rätt bra och så har de en utläggning om slöa spelare …

Penticton, ca sju mil söder om Kelowna, kallas ”a place to stay forever” av indianerna, eller ”first nations” som de benämns här. Penticton har omkring 43.000 invånare i ”storområdet” och hit åker man inte bara på sommaren. Vintersporter är stort också. Ca 3 mil sydväst om Penticton ligger en av de tre mest kända skid- och snowboard-områdena i Okanagan Valley, Apex Mountain Resort.

Ytterligare lite söderut ligger Osoyoos. Hit kör du på ett par timmar från Kelowna. Osoyoos är Kanadas varmaste plats och det ligger fem minuter från den amerikanska gränsen. Även Osoyoos kommer ”first nations” och betyder ”platsen mellan två sjöar”. Osoyoos uttalas ”o-sue-use”.

Ogopogo – skröna eller sanning?

I flera hundra år har man pratat om sjöodjuret Ogopogo i Lake Okanagan nära Peachland strax söder om Kelowna. De som säger sig ha sett Ogopogo hävdar att odjuret är grönt med en ormliknande kropp på 15-25 meter. Två eller flera pucklar på ryggen sägs Ogopogo också ha.

Ogopogo finns på You Tube också … Klicka här!
Ogopogo fick 1924 en sång uppkallad efter sig.

Annat som är kul att veta

Kelowna kallas också ”playground for the rich” och namnet Kelowna är ett annat namn för grizzlybjörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s